Recepten

Ontbijtfrittata

Deze ontbijtfrittata maak ik bijna elke week. Ik verdeel deze in 3 porties en heb dan 3 ochtenden een ontbijtje wat ik zo uit de koelkast kan pakken! 

Ingrediënten:

  • 6 eieren
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 gram chorizo, in kleine stukjes
  • Een grote hand gewassen spinazie

Doe een scheutje olijfolie in een grote koekenpan. Fruit hierin de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Doe dan de chorizo erbij en bak deze mee tot de ui en knoflook mooi rood zijn gekleurd van de chorizo. Voeg de spinazie toe en laat deze al roerend helemaal slinken. 

Klop in de tussentijd de eieren los met een scheut water en wat peper en zout naar smaak. 

Roer alle ingrediënten nog eens goed door en voeg dan het ei toe. Verdeel alles goed en draai het vuur helemaal laag. 

Doe een deksel op de pan en laat gedurende een minuut of 20 rustig garen. Als het ei helemaal gestold is, keer je de frittata om op een bord. Laat hem dan weer rustig terugglijden in de pan. Gaar nog een minuut of 5 de andere kant na en draai dan het vuur uit. 

Als je deze frittata als ontbijt wilt eten, kun je deze rustig 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Doe dit dan wel in een goed afgesloten plastic bakje. Ik zorg zelf wel altijd dat de eieren die ik gebruik, zo vers mogelijk zijn. 

Eet smakelijk! 

Bananenbrood met een “swirl” van chocolade

Voor het bakblik

  • Kokosolie, om het bakblik mee in te vetten.

Voor het bananenbrood:

  • 4 medium bananen (ongeveer 500 gram)
  • 4 grote eieren
  • 1/4 cup ongezouten grasboter, gesmolten
  • 1/2 cupamandelpasta
  • 1/2 cupkokosmeel
  • 1 baking soda
  • 1 bakpoeder
  • 1 vanille extract (te koop bij de Ekoplaza of www.puurmieke.nl)
  • Snufje zeezout

Voor de “swirl”

  • 2 eetlepels ongezouten grasboter
  • 2 eetlepels kaneel
  • 100 gram pure chocolade (minimal 70% cacao)
  • 1 eetlepel rauwe honing.

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een bakblik voor brood in en doe er een bakpapier in.
  2. Doe de bananen, eieren, boter en amandelboter in een keukenmachine of mengkom en mix de ingrediënten, tot ze goed gemengd zijn. Voeg de kokosmeel, baking soda, bakpoeder, vanille extract en zout toe en ga door met mixen tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  3. Smelt de chocolade au-bain-marie en voeg tegelijkertijd de boter, kaneel en honing toe. Verwarm de chocolade onder goed roeren en ga hiermee door tot de chocolade helemaal gesmolten is en alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  4. Doe het beslag in het blik en verdeel dit over het blik. Doe de “swirl” hier direct bovenop en gebruik een mes om de chocolade door het beslag te “wervelen”.
  5. Bak het brood voor 45 minuten, of totdat een tandenstoker er droog uitkomt. Laat het brood 15 minuten afkoelen op een rooster, voor je het serveert.

Dit bananenbrood kan prima een paar dagen bewaard worden. Ik vries het ook wel in, zodat ik het kan pakken als ik niet zoveel in huis heb, of gewoon trek heb in iets zoets.