Maand: oktober 2018

Duizend ballen in de lucht…

Eigenlijk heeft het niets met gezonde voeding te maken, maar eigenlijk ook weer alles… De afgelopen maanden heb ik geworsteld met alle ballen die ik in de lucht moet (of wil?) houden. Ik ben een alleenstaande moeder met een puberdochter met haar eigen issues, ik werk fulltime en wil daarnaast mijn eigen praktijk opbouwen. Dat zijn nogal wat wensen en vooral eisen die ik aan mezelf stel, want alles moet natuurlijk perfect!

En dat heb ik geweten. Ik heb geleerd dat als je te hoge eisen aan jezelf stelt, je jezelf eigenlijk alleen maar teleur stelt. En dat is niet waar ik gelukkig van word. Want ook mijn omgeving stelt eisen aan mij, verwacht dingen. Hoe moet je daar nou op een goede manier mee omgaan?

Ik denk dat 3 dingen hier heel belangrijk in zijn:
1. Duidelijke doelen stellen (en niet teveel tegelijk)
2. Grenzen aangeven (naar de mensen om je heen, maar ook naar jezelf!)
3. Goed voor jezelf zorgen, zowel geestelijk als fysiek. En daar komt de voeding toch weer om de hoek.

Nummer 3 is bij mij de afgelopen maanden niet gelukt, doordat ik 1 en 2 niet zo goed deed. Doordat ik van alles tegelijk wilde, kwam er uiteindelijk niets uit mijn handen. En dat gold ook voor mijn weekplanning en voorbereidingen in de keuken. En als ik dan eens me iets voorgenomen had, liet ik me steeds meeslepen door de mensen om mij heen in hun wensen en doelen, omdat ik mijn grenzen niet goed aangaf. Het gevolg is dat mijn gezondheid er niet op vooruit is gegaan en ik, door het veel te vaak kiezen voor slechte en suikervrije voeding me steeds slechter en vermoeider ben gaan voelen.
Ook mijn gewicht is toegenomen en elke dag had ik het gevoel dat ik mezelf teleurstelde….

Daarom heb ik vanaf vandaag een andere koers ingezet, en ik zal jullie meenemen in mijn tocht om op een gezonde manier (die goed vol te houden is!) een andere levensstijl aan te leren en ook vast te houden.

De voordelen van zo’n levensstijl zijn me inmiddels meer dan bekend en toch is er iets wat me elke keer weer van mijn pad afhaalt. Wat is dat toch? Ik denk dat voor mij vooral het stellen van een doel en het bewaken van mijn grenzen belangrijk zijn.

Mijn doel voor de komende week:
Elke dag eet ik 100% paleo (graan-, zuivel- en suikervrij en alleen onbewerkte voeding).

Ik heb bewust voor een “kleiner” doel gekozen om ervoor te zorgen dat het overzichtelijk blijft en ik het gevoel heb dat het haalbaar is. De eerste dag zit er inmiddels bijna op! Het enige lastige moment was dat mailtje met die traktatie die in de keuken stond, maar ik heb het mailtje gelijk weggegooid en ben doorgegaan met mijn werk. Vanmiddag heb ik een heel klein stukje chocolade genomen wat een collega me aanbood, maar dat was ook genoeg.

Hoe ga ik het de rest van de week volhouden?

Ik heb voor mezelf bekeken welke valkuilen er in de komende week zitten, ik heb een weekplanning gemaakt en vanochtend kwam ik de volgende quote tegen:

“De acties die je vandaag neemt, bepalen je leven in de toekomst”.

En deze vond ik zo motiverend, dat ik deze hier graag met jullie deel.

Elke keer als ik een lastig moment heb (en dat gaat zeker gebeuren!), denk ik hieraan.

Mijn uiteindelijke doel is om een zo gezond mogelijk lichaam te krijgen en ook te houden. Ik heb tenslotte maar een lijf en als die “stuk gaat” kan ik niet even een nieuwe kopen… Je zal me overigens nooit horen zeggen dat je ziekten volledig kunt voorkomen door gezonde voeding, maar je kunt wel de normale werking van je lichaam zo goed mogelijk ondersteunen door slechte voeding te laten staan en goede voeding te eten en dit maakt de kans om een ziekte te ontwikkelen een heel stuk kleiner!