Maand: juni 2018

Mijn eigen zoektocht naar gezonde voeding

Het is inmiddels bijna 4 jaar geleden dat ik bekend raakte met de impact van gezonde voeding. Mijn dochter had een verwenbox voor me besteld omdat ik in twee dagen tijd twee keer op en neer naar het zuiden van Limburg was gereden vanwege een concert… en de schat ging in diezelfde week op kamp…

Een bon voor een cursus “40 dagen suikervrij” vond ik daarin. Ik heb me aangemeld voor deze online cursus en leerde van alles over suikers en het effect daarvan op onze gezondheid. Mijn interesse was gewekt! Niet alleen merkte ik dat ook ik last had van afkickverschijnselen, ook was ik een paar kilo lichter. Hierna verviel ik al gauw in mijn oude patronen, maar toch begon er iets te knagen.
Dus ik ben verder gaan zoeken en lezen op het internet. Een jaar of 3 geleden kwam ik in aanraking met de Paleo lifestyle en ik had direct het gevoel dat dit heel goed bij mij paste. Ook vanwege mijn fibromyalgie, die toen een behoorlijke rol speelde in mijn leven.
Begin 2015 kwam ik thuis te zitten en ik heb toen voor het eerst Paleo uitgeprobeerd. Ik heb een aantal weken heel streng volgens dit voedingspatroon gegeten en de resultaten waren bijzonder. Mijn energie ging echt met sprongen vooruit en de kilo’s (die er stiekem weer aangekomen waren) vlogen eraf. Maar toen ik weer aan het werk ging, bleek het heel erg lastig om vol te houden.

Eind 2016 was ik zwaarder dan ik ooit was geweest en ik was er klaar mee. Ik ben weer overgegaan op de Paleo leefstijl en ik ben toen een kilo of 6 afgevallen. Ik liet de teugels weer vieren en kwam langzaam maar zeker weer 3 kilo aan. Vorig jaar heb ik een cursus voor natuurvoedingsadviseur gevolgd (met succes!) en wist ik dat ik alles wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren, wil overbrengen op anderen. Ik zie om mij heen heel veel mensen worstelen, maar door alle tegenstrijdige informatie is het ontzettend lastig om keuzes te maken. De Paleo leefstijl is nog steeds helemaal mijn ding, maar ook ik worstel met alle verleidingen om me heen.

Gelukkig blijven de kilo’s er nu af, omdat ik heb geleerd wat mijn lijf het prettigst vindt. Ik stap dus telkens weer over op Paleo en dat is nu zo’n 70% van de tijd mijn voedingspatroon.
Valkuilen heb ik inmiddels ook voldoende ontdekt en ik heb nu tactieken ontwikkeld om deze valkuilen te omzeilen!

Wil jij ook je voedingspatroon blijvend aanpassen? Neem dan contact met mij op via 06-38163505 of via info@puuretenlekkerleven.nl. Tot het eind van deze week gelden nog aangepaste tarieven!

Tips om gezond eten vol te houden

Je kent het vast wel. Je hebt in het weekend allerlei goede plannen om vanaf maandag gezonder te gaan eten.

De voorraadkast wordt opgeruimd, de snoeppot geleegd en de koelkast gevuld met allerlei gezonde dingen. Maar dan: de werkweek begint. Het ontbijt gaat goed, de motivatie is sterk! Je hebt je lunch ‘s ochtends met kunst- en vliegwerk ook nog gemaakt en vol goede moed ga je naar het werk.

Je collega trakteert op gebak, omdat ze dit weekend jarig is geweest. Omdat je vindt dat weigeren onbeleefd is neem je een klein stukje. Een voorzichtig schuldgevoel bekruipt je langzaam.. dit was niet de bedoeling!

De lunch gaat weer goed, hoewel die salade wel een beetje klef is geworden zo, maar ja, alle begin is moeilijk! De rest van de middag zijn er geen verleidingen meer, maar je gaat toch later dan gepland naar huis. Als je thuiskomt, zijn de kinderen aan het ruziën over de iPad en je bent moe. Je motivatie van die ochtend is in rook opgegaan en ach, je kan morgen toch gewoon weer opnieuw beginnen? Dus ga je naar de supermarkt en haalt die lekkere pizza’s, dan ben je tenminste snel klaar…. Maar als je dan ‘s avonds op de bank zit, voel je je helemaal niet tevreden… en je had nog wel zo je best gedaan!

Herkenbaar?

Dit gold ook voor mij! Dit was ook mijn routine gedurende een aantal jaren. Hoewel ik steeds beter wist wat ik wel en niet moest eten als ik gezonder wilde worden, heb ik pas het laatste jaar echt in de vingers gekregen hoe het je wel lukt om gezonder te gaan eten en dit vol te houden.  In deze blog deel ik een paar tips die voor mij heel erg goed werken.

  1. Plan je week

Ga in het weekend (of op een ander moment in de week dat je voldoende tijd hebt) even goed zitten en pak de agenda’s erbij. Hoe ziet de week eruit? Wie moet op welk moment waar zijn en hoeveel tijd heb je elke dag om in de keuken te staan? Maak op basis hiervan een planning van wat je elke dag gaat eten. Je kunt er dan ook voor kiezen om een keer voor twee dagen te koken. Kies bijvoorbeeld een grote pan tomatensoep die je de volgende dag kunt opwarmen. Dit is ook handig als de kinderen bijvoorbeeld snel weer weg moeten naar bijvoorbeeld hockeytraining of iets dergelijks. Voor mij werkt het het beste om ook mijn ontbijt en lunches te plannen, maar je bepaalt zelf hoever je hiermee gaat.

Als je je planning af hebt, maak je gelijk een boodschappenlijstje. Doe de boodschappen dan voor de hele week. Alleen de verse producten haal je voor de eerste 4 dagen, halverwege de week haal je de laatste paar verse producten zodat je altijd vers in huis hebt.

Om te onthouden: “Failing to plan, is planning to fail!”. Deze heb ik zelf gehoord van Elke Gunst van Paleo.be.

2. Start met mealpreppen!

Met wat?? Mealpreppen, het voorbereiden van je maaltijden. Op zondag kun je bijvoorbeeld alvast het avondeten voor de maandag voorbereiden, door alle groenten vooruit te snijden. Ik maak zelf mijn ontbijtjes voor de hele week. Een voorbeeldje van wat ik dan maak vind je hier. Als je alles in goede luchtdichte plastic bakjes bewaart in de koelkast, kun je dit ook voor de dinsdag alvast doen. Maak ook je lunch vooruit, zodat je ‘s ochtends alleen maar je ontbijtje kunt pakken en je lunch zo in je tas kunt gooien. Het is voor jezelf even uitvinden wat je prettig vindt. Ik snij vaak op zondag al wat uien (daar heb ik zo’n hekel aan dat ik dat het liefst zo snel mogelijk achter de rug heb..) en andere dingen die ik nodig heb. Als je na een drukke werkdag thuiskomt en je kunt zo uit de koelkast trekken wat je nodig hebt om je maaltijd op tafel te zetten, is de kans veel groter dat je je aan je voornemen houdt.

3. Zorg voor gezonde tussendoortjes

Om te voorkomen dat je je vergrijpt aan die lekkere slagroomtaart op het werk, zijn er verschillende opties die je mee kunt nemen voor deze moeilijke momenten. Enkele voorbeelden: een gekookt eitje, een klein bakje (een groot handje) ongebrande en ongezouten noten, een trosje druiven, wat aardbeien of een appel of een verantwoorde reep (Nak’d bijvoorbeeld). Let bij het kopen van deze repen erop dat er niet allerlei toevoegingen in zitten die niet nodig zijn.

4. Zorg dat je altijd water bij de hand hebt.

Het is belangrijk goed gehydrateerd te blijven. Wist je dat gapen erop kan duiden dat je al een beetje aan het uitdrogen bent? Bovendien: als je echt trek krijgt, kan het helpen om een flink glas water te drinken. Dit leidt je gedachten al af en kan helpen die moeilijke momenten te overwinnen. En dan blijkt het soms gewoon dorst te zijn wat je hebt! Als je water alleen erg saai vindt, geef het dan wat smaak door bijvoorbeeld een schijfje citroen en een takje munt in je flesje water te doen. Je water krijgt dan een lekker fris smaakje en het is nog gezond ook!

5. Gooi alle ongezonde dingen het huis uit!

Als je zin krijgt in allerlei ongezonde dingen, zorg dan dat je niets in huis hebt waar je je te buiten aan kunt gaan. De drempel om naar de winkel te gaan en het te gaan halen is vaak net even te hoog, zodat je trek uiteindelijk wel weer over gaat. Realiseer je dat je lichaam, zeker de eerste dagen, moet wennen aan je nieuwe voedingspatroon en allerlei trucjes uit de kast trekt om te zorgen dat je overstag gaat voor allerlei zoete (of juist hartige?) verleidingen. Als je gezin niet met je meedoet, zorg dan dat hun snoep en ongezonde dingen in een kastje of la worden opgeborgen, zodat jij weet waar je niet moet kijken!

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips te bedenken, maar kijk goed wat voor jou werkt en maak ook met je gezin afspraken om te helpen. Hiermee maken ze het jou makkelijker en is de kans groter dat je aan het eind van die eerste dag trots op jezelf bent!

Cursus “In 21 dagen naar een gezonder voedingspatroon”

Zie jij ook door de bomen het “voedings”bos niet meer?

“Vetten zijn slecht, vetten zijn goed, vegetariërs zijn geitenwollensokken-types, je wordt dik van suikers, je wordt dik van vet, Cola Light is goed voor de lijn, zoetstoffen zijn gevaarlijk” enzovoorts enzovoorts…

Of weet je van jezelf eigenlijk wel dat je niet zo heel gezond eet en wil je dat veranderen, maar je weet niet waar je moet beginnen? Of wil je gewoon meer kennis over wat nu wel of niet gezonde voeding is?

Schrijf je dan nu in voor de cursus “Gezonder eten in 21 dagen”!

In deze online cursus, krijg je elke dag van mij een mailtje. In elk mailtje leg ik je iets uit over voeding, geef ik je tips en tricks en soms een leuk recept om stap voor stap gezonder te gaan eten.

Waarom 21 dagen? Het is bewezen dat je ongeveer 21 dagen nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren. De gewoonte die ik je wil leren is in ieder geval om je bewust te zijn van wat je in je mond stopt en daar met deze kennis bewustere keuzes in te maken.

Voor wie is deze cursus bedoeld? Deze cursus is vooral bedoeld door mensen die nog niet erg bewust met voeding bezig zijn en er nog niet zo heel erg veel van weten. Dus als je meer wilt weten over voeding, of tips nodig hebt om je voedingspatroon stap voor stap aan te passen, ben je bij mij aan het juiste adres! De cursus is laagdrempelig geschreven en daardoor toegankelijk voor iedereen.

Wat kun je verwachten?

Elke dag krijg je van mij een mailtje. Geen enorme lappen tekst, maar gewoon duidelijke informatie over het onderwerp waar ik die dag over schrijf.

Aan het eind van de cursus ontvang je van mij alle mails in een overzichtelijk e-book.

Tijdens de cursus kun je mij elke dag vragen stellen, zowel per mail als via berichtjes op mijn Facebookpagina https://www.facebook.com/puuretenlekkerleven/

Klik hieronder en meld je aan!

De cursus kost nu maar € 19,= en een dag na jouw aanmelding van start.

Wacht dus niet langer en schrijf je nu in!

Inschrijven